Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čaj

5. 1. 2014

 Čaj je prastarý kulturní nápoj pocházející z Číny, který jistě každý z nás někdy okusil.

Bývá připravován louhováním čajovníkových lístků, popřípadě čajového sáčku s rozemletými lístky, v horké vodě.

Slovem „čaj“však nebývá označován pouze samotný tradiční nápoj, ale právě i lístky, ze kterých se připravuje, a dokonce i odvary z nějrůznějších rostlin či ovoce.

 Ovocné, pečené či bylinné čaje ovšem mají, kromě způsobu přípravy, s původním čajem pramálo společného.

Druhy čaje

V čajovnách a v obchodech můžeme vidět velké množství nejrůznějších čajů od klasických zelených až po opravdu exotické. Všechny tyto čaje ale dělíme pouze do tří druhů čaje:

·                                 Zelený čaj

→ původní čaj, který je popůlární právě v tradičních čajových zemích jako je Čína a Japonsko. Čajové lístky se po sběru asi dva dny suší bez procesu fermentace. Do Evropy, kde je tradičně konzumován černý čaj, začal zelený čaj pronikat relativně nedávno.

·                                 Bílý čaj

→ druh čaje, který se získává sběrem mladých a ještě nerozvinutých lístků. Mnohdy se bílý čajzískává ze zastíněných čajovníků. Dříve byl tento čaj tak vzácný, že jej mohli popíjet pouze samotní čínští císaři.

·                                 Černý čaj

→ tento čaj prochází více jak týdenní úpravou, tak zvanou fermentací, a má silnější aroma i vyšší obsah kofeinu než ostatní druhy čaje. Nejvíce je černý čaj konzumován v Evropě a obecně na Západě. V Číně je známý pod názvem červený čaj.

Kromě těchto tří základních druhů klasických čajů existují další druhy, které však nejsou čaji v pravém slova smyslu. Slovo „čaj“ se zde užívá pro typ nápoje, nikoliv pro jeho obsah:

·                                 Ovocný čaj

→ základem je směs sušeného ibišku, šípku, pomerančové kůry a jablka s přídavkem nejrůznějších aromatizujících látek. Protože ovocný čaj neobsahuje tein ani kofein a naopak obsahují vitamín C, je vhodný i pro děti a jejich konzumace může být neomezená.

·                                 Pečený čaj

→ název tohoto čaje může neznalého člověka zaskočit, jedná se ale prakticky o čaj ovocný. Základempečeného čaje může být směs téměř jakéhokoliv ovoce, které se spolu se skořicí a rumem zapeče v troubě. Výsledný produkt se poté zalije horkou vodou jako klasický čaj.

·                                 Bylinný čaj

→ jedná se o nejrůznější povzbudivé, léčebné čaje. Bylinný čaj lze připravit prakticky z čehokoliv, pouze ale správnou směsí bylinek dosáhneme požadovaných účinků. Příklady bylinných čajů: čaj maté,čaj rooibos, šípkový čaj či ajurvédský čaj.

Čajovník (Camellia)

Čajovník je rod rostliny z čeledi čajovníkovité s nestálým počtem druhů. Ve starší literatuře najdeme až 50 druhů, ale v současné době se úvádí pouze jeden jediný – čajovník čínský.

Ten se dále dělí na dva poddruhy: čajovník čínský(Camellia Sinensis) a čajovník asámský (Camellia Sinesis Assamica).

Čajovník čínský snáší nízké teploty a dosahuje maximální výšky 3 – 4 metry.

Oproti tomu čajovník asámský může dosáhnout výšky až 20 metrů.

Oba druhy se ale kvůli usnadnění sklizně a větším výnosům zastřihávají na výšku keře, tedy asi 125 centimetrů.

Čajovníkové plantáže bývají umístěné spíše ve vyšších a vlhkých polohách.

Svůj vlastní čajovník si můžete vypěstovat i vy, v květináči přímo u vás doma. Malé sazeničky si můžete objednat například přes internet.

Pamatujte ale, že se jedná o subtropickou rostlinu zvyklou na velmi vlhké prostředí.

Doporučuje se tedy pravidelně rostlinu rosit rozprašovačem, aby byla celá rostlina udržována ve stálé vlhkosti.

Jako substrát můžete použít kombinaci běžně dostupné hlíny a řašeliny.

Až rostlina povyroste, sklidíte několik lístků, které následně usušíte. Není nad čerstvý domácí čaj!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář